| Kulinaria | Biszkopt idealny?

Kulinaria

Biszkopt idealny?

Zgodnie z definicją jaką znaleźć można na popularnej encyklopedii internetowej, Wikipedii, biszkopt to „rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru – bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma […]

Biszkopt idealny?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Zgodnie z definicją jaką znaleźć można na popularnej encyklopedii internetowej, Wikipedii, biszkopt to „rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru – bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma ono delikatną strukturę”. W praktyce natomiast biszkopt jest ciastem stanowiącym w wielu przypadkach swego rodzaju podstawę pod kremy, galaretki czy słodkie pianki. A w jaki sposób zrobić biszkopt, który będzie dobrze smakował w połączeniu z niemalże każdym innym smakiem górnych warstw ciasta?
…i do piekarnika!

Elektryczny piekarnik to urządzenie, którego potrzebować będziesz do zrobienia niemalże idealnego biszkoptu. Oczywiście w praktyce bez znaczenia pozostaje to, czy używać będziesz sprzętów takich jak piekarniki do zabudowy czy też kuchenek „samodzielnych”, a więc stojących oddzielnie nie zaś zamontowanych w tak zwanych słupkach. Ważne jednak, aby piekarnik ten był dobrej jakości ponieważ w innym przypadku ciasto może zostać przypalone lub też nie do końca upieczone. Firmą produkującą sprzęt dobrej jakości jest chociażby whirlpool piekarnik w którym upieczesz własny biszkopt z całą pewnością będzie udanym wypiekiem.
Twój przepis

W praktyce do wykonania pysznego, puszystego spodu do ciasta potrzebować będziesz 4 jajek, 4 łyżek mąki pszennej i 4 łyżek mąki ziemniaczanej, 8 łyżek cukru oraz jednej, płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj cukier i ubijaj dalej. Dodawaj po jednym żółtku nie przestając ubijać. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą proszek do pieczenia i obie mąki. Połącz ze sobą obie masy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki i piecz w temperaturze 180*C przez czas około 35 do maksymalnie 45 minut.

Wbrew pozorom upieczenie pysznego spodu do ciasta wcale nie jest sprawą aż tak trudną. Odpowiednie proporcje, chwila cierpliwości i skupienia oraz dobry piekarnik z całą pewnością wystarczą do osiągnięcia upragnionego sukcesu kulinarnego.

Ciekawe artykuły o gotowaniu online:

recommended