| Kulinaria | Odwrócona osmoza

Kulinaria

Odwrócona osmoza

Bez czystej wody nie da się obyć – chyba każdy to wie. Niestety proces filtracji jest bardzo często żmudny i długotrwały. Potrzebne do tego są urządzenia różnego rodzaju, ludzie, którzy kontrolują te sprzęty oraz nadzorują nad całym procesem. Jest to nieuniknione i w każdym sposobie filtracji wody niezbędne. Jaki jednak sposób będzie najlepszy? Okazuje się, […]

Odwrócona osmoza
1 vote, 4.00 avg. rating (76% score)

Odwrócona osmoza (3)Bez czystej wody nie da się obyć – chyba każdy to wie. Niestety proces filtracji jest bardzo często żmudny i długotrwały. Potrzebne do tego są urządzenia różnego rodzaju, ludzie, którzy kontrolują te sprzęty oraz nadzorują nad całym procesem. Jest to nieuniknione i w każdym sposobie filtracji wody niezbędne. Jaki jednak sposób będzie najlepszy? Okazuje się, że jest to odwrócona osmoza. Dzięki takiemu filtrowaniu woda będzie bez rdzy, piasku, bez bakterii i wirusów, zanieczyszczeń mechanicznych, oraz związków metali ciężkich. Filtr z odwróconą osmozą zatrzymuje około 96% wszystkich substancji, które są w wodzie, nawet te najdrobniejsze. Niestety ten sposób ma też swoje wymagania, bez których nie oczyści się tak dokładnie produktu. Woda o zbyt niskiej, bądź wysokiej temperaturze nie będzie dokładnie przefiltrowana, dlatego temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni Celcjusza. Zbyt ciepła woda może zaburzyć proces lub uszkodzić błonę osmotyczną. Chłodna woda(poniżej 4 stopni) wpływa na obniżenie wydajności filtracji.

Ciekawe artykuły o gotowaniu online:

recommended