| Kulinaria | Świąteczne przygotowania

Kulinaria

Świąteczne przygotowania

Święta coraz bliżej, a wraz z nimi szał świątecznych zakupów. Wielu z nas co roku popełnia ten sam błąd i czeka na ostatnią chwilę z planowaniem wigilijnego menu oraz sporządzeniem listy zakupów. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu przepisów świątecznych, dzięki czemu unikniemy niepotrzebnego stresu, spędzania wielu godzin w długich kolejkach sklepowych. W każdym regionie […]

Świąteczne przygotowania
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Święta coraz bliżej, a wraz z nimi szał świątecznych zakupów. Wielu z nas co roku popełnia ten sam błąd i czeka na ostatnią chwilę z planowaniem wigilijnego menu oraz sporządzeniem listy zakupów. Warto już teraz pomyśleć o przygotowaniu przepisów świątecznych, dzięki czemu unikniemy niepotrzebnego stresu, spędzania wielu godzin w długich kolejkach sklepowych.

W każdym regionie Polski na wigilijnym stole dominują inne potrawy. Na jednym obszarze królują dania z rybami, w innym – na bazie kaszy, serów, czy ziemniaków. Jednak istnieje kilka tradycyjnych potraw, które pojawiają się niemal w każdym domu podczas wieczerzy wigilijnej. Jedną z najpopularniejszych potraw jest barszcz czerwony, podawany najczęściej z uszkami. Jego niezwykły aromat smakuje nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi, a każda gospodyni ma swój własny sekretny przepis na jego przygotowanie.

Kolejną tradycją na wigilijnym stole jest karp smażony, który w niektórych domach przyrządzany jest na zimno, w galarecie. Nie każdy jednak lubi smak karpia, więc często zastępowany jest on innych gatunkiem ryby, jak na przykład na Kaszubach lub Pomorzu, gdzie na stole wigilijnym podaje się fladrę.

Równie popularną świąteczną rybą jest śledź, który może być przyrządzony na wiele sposobów. Najczęściej jest to śledź w śmietanie lub z cebulką.

Wiele wigilijnych potraw przygotowywanych jest na bazie kapusty, która używana jest zarówno jako farsz do pierogów i uszek, ale również jako samodzielna potrawa, na przykład kapusta z grochem lub kapusta z grzybami.

W niektórych domach na Wigiliję podawana jest także zupa grzybowa lub zupa rybna, a na Śląsku – zupa migdałowa.

Wśród potraw na słodko należy wymienić takie dania, jak kutia, która przywędrowała do Polski z Kresów Wschodnich. Kutia przygotowywana jest na bazie pszenicy z makiem, miodem i bakaliami.

Często przyrządza się również kluski z makiem, rozpowszechnione szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, czy tzw. makiełki.

Popularnym ciastem wigilijnym jest makowiec, który może być upieczony z ciasta z drożdżowego lub kruchego, w zależności pod gustu. Może mieć formę rolady (strucla makowa) lub tradycyjnego ciasta na blasze.

Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika. Jego zapach niemal każdemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa i przygotowania świąteczne, wieszanie na choince ciastek i innych ozdób własnoręcznej roboty. Piernik doczekał się wielu różnych przepisów, jednak Zasze towarzyszy mu niezwykły korzenny smak i zapach.

Aby móc w pełni cieszyć się rodzinną atmosferą bożonarodzeniową warto już teraz poczynić pierwsze przygotowania kulinarne, aby w okresie świątecznym móc oddać się tej cudownej świątecznej refleksji.

Ciekawe artykuły o gotowaniu online:

recommended