Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni. Wiele dań dopiero po odpowiednim doprawieniu uzyskuje niepowtarzalny smak. Dlatego w naszej kuchni nie może zabraknąć świeżych i suszonych ziół. Coraz popularne stają się też suszone mieszanki warzywne. Susz warzywny jest także świetnym dodatkiem do wielu potraw.
Jakie przyprawy warto mieć w kuchni?
Przyprawy występują w różnych formach. Mogą to by korzenie, owoce, nasiona, albo sproszkowane warzywa. Podstawową przyprawą w kuchni jest czosnek. Ma szerokie zastosowanie oraz szereg zdrowotnych właściwości. Czosnek wpływa korzystnie na odporność organizmu, pozwala zwalczyć przeziębienie. W kuchni możemy spotkać wiele jego odmian – występuje czosnek granulowany, możemy spotkać jego suszoną wersję, jednak najzdrowszy jest spożywany na surowo. Do najpopularniejszych suszonych przypraw należą: oregano, bazylia, zioła prowansalskie.
Można je kupić w sproszkowanej formie lub w doniczce, jako świeże zioła. W polskiej kuchni nie może zabraknąć szczypiorku, natki pietruszki i koperku. Te dodatki świetnie komponują się z warzywami, mięsem oraz z zupami. Posiadają wiele wartości odżywczych. W potrawach na słodko dominują takie przyprawy jak: cynamon, imbir, kardamon, goździki. Są to orientalne przyprawy, które wzmacniają odporność oraz mają właściwości rozgrzewające. Można je dodać także do grzańca, ciast i ciasteczek. Często wykorzystuje się także sproszkowaną paprykę słodką, wędzoną, ostrą lub chilli. Każda z tych przypraw wydobywa z potrawy niepowtarzalny smak.
Mieszanki suszonych warzyw
Zamiast pojedynczych przypraw możemy także skorzystać z gotowych mieszanek warzyw. Susz warzywny to zazwyczaj wysuszone i rozdrobnione warzywa. Zazwyczaj w takiej mieszańce znajdziemy marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, chilli, paprykę. Takie mieszanki są świetnym dodatkiem do bulionu, zup i sosów. Jednak przed zakupem warto sprawdzić skład takiej mieszanki, ponieważ należy unikać substancji konserwujących oraz ulepszaczy, Im bardziej naturalny skład takiego produktu, tym posiada więcej właściwości odżywczych oraz witamin. Susz warzywny można także wykonać samemu z wybranych warzyw. Dzięki temu uzyskamy mieszankę dostawaną do naszych kulinarnych potrzeb.