Kuchnia to jedno z najważniejszych miejsc domu. Spędzając w niej wiele czasu na jedzeniu i przygotowywaniu posiłków musimy dobrze urządzić kuchnie aby przebywanie w niej było przyjemnością a nie udręką. Szczególnie ważną sprawą jest urządzenie małej kuchni, która wymaga nie tylko idealnego kompaktowego doboru mebli, ale także takiego ich rozmieszczenia by optycznie powiększyć pomieszczenie. W tym artykule omówione zostaną więc aranżacje małej kuchni.
Małe kuchnie – problem czy zaleta?
Jeśli miejsce na naszą kuchnie w nowym domu lub mieszkaniu jest niewielkie musimy dokładnie przemyśleć jej wygląd wewnętrzny i rozplanować ją. W przypadku małych kuchni należy ograniczyć lub wyeliminować tak zwaną strefę jadalnianą. Tradycyjny duży stół, przy którym siada cała rodzina na niedzielny obiad musi ustąpić miejsca albo kompaktowemu blatowi, który poza porami posiłków służyć będzie jako miejsce ich przygotowywania.
Jeśli nasza kuchnia nie pozwala nawet na uprzednio wskazane rozwiązanie należy zastosować inne. Można w ogóle przenieść strefę jadalnianą do salonu czy osobnego pomieszczenia – jadalni a kuchni pozostawić przeznaczenie typowo użyteczne jako miejsca przygotowywania posiłków. Jest to rozsądna opcja wykorzystywana w wielu miejscach, jednak wiąże się z uciążliwościami. Trzeba przygotowywane w kuchni posiłki przenosić do innego pomieszczenia co jest czasochłonne i męczące. Wielu rozwiązuje ten problem poprzez połączenie salonu z kuchnią i stworzenie jednego wielkiego pomieszczenia.
Co powinno cechować aranżacje małej kuchni?
Małe kuchnie z racji ograniczeń w powierzchni muszą być wyposażone skromniej od tradycyjnych dużych kuchni, jednakże są pewne podstawowe elementy, które muszą się znajdować w każdej kuchni. W małej kuchni będą najczęściej obecne w wersji mniejszej lub po prostu bardziej kompaktowej w porównaniu do dużej kuchni.
Podstawą każdej kuchni jest zlewozmywak wraz z towarzyszącą mu pod spodem szafką. W przypadku małych kuchni warto zastosować zlewozmywak jednokomorowy z kuchenną baterią jednouchwytową. Zapewnia to komfort mycia czy nalewania wody a jednocześnie zajmuje niewielką ilość miejsca. Drugim niezbędnym elementem będzie kuchenka. W przypadku małej kuchni najlepiej postawić na płytę indukcyjną dwukomorową, lub czterokomorową jeśli warunki na to pozwolą. Indukcja jest bardziej kompaktowa od kuchenek gazowych, potrzebuje też mniejszej ilości przyłączy i urządzeń obsługi co zapewnia dodatkową oszczędność miejsca.
Kolejne elementy jak piekarnik i lodówka również powinny być małe – najlepiej wbudowane w szafki aby zmniejszyć miejsce i zapewnić optyczne powiększenie kuchni. Ostatni element szafki kuchenne powinny być w zabudowie i całościowo spinać pozostałe elementy przy tym zajmować jak najmniej miejsca, nie mogą więc być zbyt głębokie.