Opakowania jednorazowe są niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym. Czasami także przydają się w domach, choć skala ich wykorzystania jest dużo mniejsza. Warto jednak wiedzieć jakie naczynia jednorazowe są najbardziej przydatne? W co warto się wyposażyć?
Pudełka styropianowe typu laptop
Niezwykle popularne są opakowania jednorazowe, które mogą zmieścić cały posiłek na raz. Najczęściej nazywa się je laptopami, choć nie jest to ich oficjalna nazwa. Naczynia te mogą wewnątrz mieć przegródki, które uniemożliwiają mieszanie się ze sobą poszczególnych części posiłku. Ma je na stanie każda hurtownia opakowań, bo to must have w każdej restauracji. Styropian dobrze utrzymuje ciepło i można podgrzewać go w kuchence mikrofalowej, co odróżnia je od opakowań z aluminium. Dzięki temu jest praktyczne, a przy okazji bardzo wygodne w transporcie.
Opakowania na ciasto
To charakterystyczne plastikowe pudełka. Składają się z dwóch części połączonych zawiasem. Dzięki temu, że są wykonane z tworzywa nie wchłaniają wilgoci. Transparentne naczynia jednorazowe umożliwiają też sprawdzenie co też znajduje się w opakowaniu, bez konieczności otwierania go. To ogromna wygoda zwłaszcza dla sprzedawców. W takich pudełkach wystawiane są też ciasta na sprzedaż. Klienci mogą oglądać pokrojone już kawałki i zestawy słodkości bez konieczności dotykania ich rękoma. Przy okazji nie ma też potrzeby zatrudniania dodatkowej osoby do porcjowania i wydawania ciast na bieżąco.
Kubki na kawę i inne ciepłe napoje
Każda hurtownia opakowań ma w swojej ofercie kubki na gorące napoje. Są one wykonane z grubego, zabezpieczonego przed wilgocią papieru z plastikową pokrywką lub też w całości ze styropianu. Kubki dostępne są w różnych pojemnościach i wielkościach.
Tacki do frytek
Bardzo popularnymi naczyniami jednorazowymi są też papierowe tacki na frytki, gofry a rzadziej na całe dania. Czasy swojej największej popularności mają już za sobą, ale wciąż można je bez trudu kupić. Przydają się wszędzie tam, gdzie sprzedawane są dania na wynos. Klienci nie mogą przecież chwytać je w gołą rękę. Tacki są tanie i łatwe w przechowywaniu. Niestety, nie chronią one żaden sposób przed utratą ciepła. Danie stygnie, więc tak szybko jak na zwykłym talerzu.