Koniec lata i początek jesieni to zwykle czas przygotowywania przetworów owocowych. Wszystko po to, aby zimą móc się cieszyć smakiem zdrowych i pysznych owoców. Rodzajów naturalnych przetworów owocowych jest naprawdę wiele. Warto poznać kilka najpopularniejszych.
Marmolada
Wymieniając naturalne przetwory owocowe zacząć trzeba od marmolady. Przygotowywana jest z przecierów owocowych. Charakteryzuje się bardzo zwartą konsystencją.
Wyróżnić można różne rodzaje marmolady. Może być ona bowiem przygotowana z jednego rodzaju owoców, bądź może być wieloowocowa. Tu wszystko jest kwestią indywidualnego gustu.
Dżem
Dżemy uwielbiają niemal wszyscy. Jeśli chodzi o Naturalne przetwory owocowe, to ten cieszy się chyba największą popularnością. Dżemy przygotowywane są poprzez odparowanie z owoców nadmiaru wody oraz dodanie cukru i substancji żelującej. Dżem w przeciwieństwie do marmolady ma luźniejszą konsystencję.
Przygotowanie dżemu nie jest trudne. W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów, do realizacji których nie potrzeba większych umiejętności kulinarnych. To też dlatego dżemy są tak chętnie przygotowywane.
Konfitura
Obok marmolady i dżemu dużą popularnością cieszy się także konfitura. Ta nieco przypomina dżem, jednak jej konsystencja jest mniej żelowa. Dodatkowo konfiturę charakteryzuje także to, że znajdują się w niej całe kawałki owoców.
Konfitura przygotowywana jest z różnych rodzajów owoców. Często są to truskawki, czereśnie, morele oraz inne owoce. Dzięki temu można przygotować taką konfiturę, która smakować będzie idealnie.