Dieta bez węglowodanów – najważniejsze informacje

Zdrowa żywność

Dieta bez węglowodanów cieszy się coraz większą popularnością. Podczas gdy pewne grupy osób decydują się na nią ze względów zdrowotnych, inne zrywają z węglowodanami po to, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów. Bez względu jednak na to, w jakim celu stosowana jest dieta bez węglowodanów jadłospis, na którym bazuje musi być dopracowany.

Zasady diety bez węglowodanów

W diecie bez węglowodanów jadłospis musi uwzględniać ich wartościowe zamienniki. To właśnie spożywając produkty bogate w węglowodany czujemy się przecież pełni energii. Korzysta z nich też nasz organizm, gdy go eksploatujemy. Jeśli więc odcinamy go od nich, musimy zagwarantować mu coś w zamian. Przeważnie wiąże się to ze wzrostem spożycia białek i choć wzrost ten nie osiąga tak wysokiego poziomu, jak w dietach wysokobiałkowych, jest znaczący.Diety bez węglowodanów przeważnie nie wprowadzają restrykcyjnych zaleceń związanych ze sposobem przygotowywania posiłków. Osoby zainteresowane ich stosowaniem powinny jednak bazować przede wszystkim na żywności nieprzetworzonej. Jeśli tylko nie ma do tego przeciwwskazań zdrowotnych, należy opierać żywienie na warzywach liściastych, orzechach i migdałach, nie stroniąc od jaj, ryb oraz naturalnego, tłustego nabiału i wody mineralnej.

Co można jeść przy diecie bez węglowodanów?

Gdy w grę wchodzi Dieta bez węglowodanów jadłospis przeważnie nie zakłada ich całkowitej eliminacji. Należy przecież mieć świadomość tego, że można je znaleźć nie tylko w produktach zbożowych, z którymi są zwykle kojarzone, ale również w nabiale, owocach i w większości warzyw. Całkowita ich eliminacja jest niemal niemożliwa.Tworząc codzienne menu można jednak ograniczać węglowodany do minimum. W tym celu warto stawiać na jajka w każdej możliwej postaci, sałatki oraz połączenie mięsa i ziemniaków. Warto też zachować dużą ostrożność w dopasowywaniu do specyfiki diety tego, co pijemy. Najlepiej bazować na wodzie gazowanej i niegazowanej, dozwolone jest też sięganie po czarną kawę z minimalną domieszką mleka.