W kuchni, w której potrawy przygotowywane są w sposób bardziej profesjonalny, bardzo ważne jest ścisłe kontrolowanie nawet tych drobnych aspektów, które mogą mieć wpływ na ostateczną wartość dania. Pirometr laserowy w pewnym stopniu też pomoże je przygotować. Termometry są w tym momencie podstawowymi elementami wyposażenia każdej nowoczesnej kuchni.
Do czego służą termometry gastronomiczne?
W wielu przypadkach niezbędne jest stałe kontrolowanie temperatury potrawy. Tyczy się to zresztą nie tylko bardziej skomplikowanych dań, ale też i rzeczy tak prostych, jak chociażby zwykła herbata. W zależności od temperatury wody, którą zaleje się mieszankę suszu, napar może nabrać zupełnie innego smaku, innych właściwości i innego aromatu.
Kontrola temperatury jest jeszcze ważniejsza w przypadku przygotowywania dań smażonych oraz pieczonych, czyli podczas różnego rodzaju obróbek termicznych. Usmażenie mięsa na nieodpowiednio nagrzanym oleju to kardynalny błąd, którego nawet początkujący kucharz nie powinien popełniać.
Inne funkcje pirometrów laserowych i termometrów
Pirometry oraz termometry nie są jednak używane wyłącznie podczas samego gotowania. Służą też do innych celów. Pomagają zadbać o warunki panujące w tych bardziej profesjonalnych kuchniach, gdyż pozwalają kontrolować to, w jaki sposób przechowuje się poszczególne produkty spożywcze, przyprawy i wszelkie inne składniki.
W profesjonalnych kuchniach takie termometry sprawdzają więc temperatury panujące m.in. w chłodniach, lodówkach oraz mroźniach. Jeżeli natomiast zaistnieje potrzeba sprawdzenia temperatury przedmiotu bez jego dotykania, warto wtedy zastąpić taki zwykły termometr pirometrem laserowym.
Przeróżne odmiany specjalnych urządzeń
O jednym bardziej specjalistycznym urządzeniu przed chwilą było wspomniane. Pirometr laserowy nie jest bowiem takim klasycznym termometrem, bo w przeciwieństwie do niego działa na odległość, która może wynieść nawet i więcej niż 30 metrów (pozwala na bezdotykowe dokonanie pomiaru temperatury wybranego przedmiotu).
Wśród tych bardziej „tradycyjnych” termometrów gastronomicznych występują natomiast: termometry wyposażone w szpikulec, termometry składane, termometry na podczerwień oraz termometry przeznaczone do użycia w głębokim tłuszczu.
Pirometr laserowy dostępny jest w ofercie Gastrosilesia