W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się dieta na cholesterol. Niższy cholesterol to także mniejsze ryzyko zawału lub udaru. Młodzi ludzie często nie patrzą na to co jedzą, przez co później dosyć często miewają problemy ze zdrowiem.
Zbilansowana dieta
Warto jak najwcześniej zastosować zbilansowaną dietę. W tym artykule wyjaśnimy, czym cechuje się Dieta na cholesterol, a także podpowiemy, kto powinien ją stosować. Należy mieć na uwadze, że podwyższony poziom cholesterolu mogą mieć nawet kilkuletnie dzieci. Zbyt wysokie stężenie cholesterolu mogą mieć osoby szczupłe, jeśli są genetycznie obciążone.
Problem podwyższonego cholesterolu
Osoby z nadwagą lub otyłością powinny jak najszybciej schudnąć. Jeśli masz podwyższony cholesterol to spróbuj spożywać chude wędliny oraz mięsa. Zrezygnuj z pasztetu, salcesonu oraz pozostałych wędlin z podrobów. Zamiast wieprzowiny i wołowiny kupuj chude gatunki mięs. Chude mięso to głównie kurczak, indyk oraz cielęcina. Najwięcej tłuszczu gromadzi się pod skórą, dlatego najlepiej jeść bez niej.
Wykluczenie tłuszczu zwierzęcego
Dobrym pomysłem jest także wykluczenie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Chodzi tu przede wszystkim o smalec, słoninę oraz masło. Przynajmniej dwa razy w tygodniu warto jeść tłuste ryby morskie. Dobrze sprawdzi się makrela, śledzie oraz łosoś. Każdego dnia należy jeść produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Nie można zapomnieć o spożywaniu nasion oraz orzechów. Godne polecenia są również pestki z dyni, migdały oraz orzechy włoskie. Warzywa lub owoce powinny stanowić połowę każdego dania