Śliwki w occie winnym – odkryj ich sekrety

Przepisy

Rosnące zainteresowanie przetworami sprawia, że również śliwki w occie winnym powoli wracają do łask. Ten nieco zapomniany przysmak z babcinej spiżarni cieszy się coraz większą popularnością. W Internecie nie brakuje przepisów, dzięki którym można je łatwo przygotować, choć również gotowe produkty cieszą się dużą popularnością.

Śliwki w occie a nasze zdrowie

Marynowane w occie winnym śliwki to przysmak znany z dużej zawartości cukru. Jest dość kaloryczny, dla nikogo zaskoczeniem nie jest więc pojawiające się często pytanie o to, jaki jest jego wpływ na nasze zdrowie. Nietrudno się domyślić, że jedzenie ich w nadmiarze może nie wyjść nam na dobre. Jeśli jednak zachowamy umiar, nasz organizm może tylko zyskać na naszym zainteresowaniu tym przysmakiem.

Choć śliwki w occie winnym można przygotować z każdego rodzaju owoców, najlepszą opcją wydają się w tym kontekście śliwki węgierki. Nie są duże, nie trzeba więc zbyt wiele cukru, octu winnego i wina, aby przesiąknął smakiem i aromatem kolejnych dodatków. W tym miejscu warto też przypomnieć, że same węgierki są cennym źródłem witamin. Są bogate w witaminę C i E – popularną witaminę młodości. Są też znane z tego, że zawierają potas, fosfor, magnez, żelazo oraz błonnik.

Kto powinien uważać na marynowane śliwki w occie?

Nie ma takich produktów spożywczych, o których można powiedzieć, że będą służyć każdemu bez wyjątku. Nietrudno się więc domyślić, że również śliwkom w occie winnym można nieco zarzucić. Obecność alkoholu sprawia, że nie jest to przysmak stworzony z myślą o małych dzieciach. Należy też liczyć się z tym, że śliwki są bogate w cukier, a jego spożywanie w nadmiarze również nikomu nie wyjdzie na zdrowie. Po śliwki w occie nie powinni sięgać nie tylko cukrzycy, ale również osoby, które z innych powodów muszą dbać o wagę utrzymującą się na właściwym poziomie.
Jeśli planujemy podarować śliwki marynowane w occie winnym komuś z naszych przyjaciół, miejmy na uwadze również to, że przysmak może okazać się trudny do strawienia. Nasze jelita lubią śliwki, dodatkowe składniki produktu nie służą im jednak tak samo dobrze. Wspominana już zawartość alkoholu sprawia również, że śliwki w occie nie powinny być jedzone przez kierowców.