Granita to orzeźwienie, które przywędrowało do nas wprost z Sycylii. Do jej wykonania nie potrzeba wiele, wystarczy woda, cukier i sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców. W polskich warunkach granita wykonywana jest ze specjalnych syropów, których jest kilka smaków a do każdego smaku przypasowany jest określony kolor.
Syropy do granity
Produkcja granity napoje daje słodkie i bardzo smaczne. Po za tym każdy z nich ma swój specyficzny kolor przypisywany danemu produktowi, z którego syrop jest zrobiony. Uważa się też, że najwydajniejszą proporcją jest stosunek 1 litra syropu na 7 litrów wody. Popularne smaki syropów to między innymi: malina i truskawka, w wersji czerwonego koloru, cola, jako kolor brązowy, zielony owoce egzotyczne, polskie jabłko lub limonka, pomarańczowy pomarańcz a różowy, guma dożucia. Takich zestawów na polskim rynku jest kilkanaście i najczęściej oferta obejmuje blisko 16 konkretnych smaków. Syropy do granity pozwalają na wyprodukowanie bardzo orzeźwiającego i niesamowicie smacznego deseru, który latem ma największe powodzenie. Lubią go szczególnie dzieci ale i dorośli nie pogardzą nim również.
Tradycyjny deser
Polskie granity napoje dają kolorowe poprzez zastosowanie odpowiednich syropów. Sycylijskie granity to desery umieszczane w miseczce i jedzone łyżeczką, ich smaki i kolory pozyskiwane są dzięki naturalnym owocom. Desery te znane są na Sycylii od lat, sycylijczycy są z nich dumni i uważają je za swoje dobro narodowe.Kiedyś do schłodzenia kolorowego deseru używano śniegu, lodu, soli i energii ludzkich rąk. Dzisiaj nad produkcją granity czuwają specjalistyczne i nowoczesne maszyny, które robią granittę w sposób bardzo widowiskowy i niezwykle ciekawy.
Włoskie smaki granity
W każdej części Sycylii popularny jest inny smak granity. Są więc granity pistacjowe, limonkowe, migdałowe, owocowe i kawowe i jaśminowe. W każdym przypadku stosuje się składniki naturalne, przez co deser ten jest i bardzo smaczny i idealnie zdrowy, mimo, że jest on mrożony.
Jak jest podawana
W Polsce granitę podaje się w wysokich kubkach ze słomką i jest ona w formie bardziej do wypicia. Natomiast na Sycylii jest to deser sprzedawany w przeźroczystych szklankach i podawany z łyżeczką bardziej w formie do zjedzenia aniżeli do wypicia. Wspaniały sposób na ochłodę i orzeźwienie podczas gorących dni, bardzo kolorowy i niezwykle smaczny oraz robiony w spektakularny sposób.