Czym jest i jak przygotować granitę?

Przepisy

W obecnych czasach bardzo popularne są wszelkiego rodzaju mrożone desery. Idealnie się one sprawdzają przede wszystkim podczas ciepłych dni, dlatego warto dowiedzieć się, w jaki sposób można je przygotować. Wśród najbardziej popularnych deserów tego rodzaju można wyszczególnić granitę.

Czym jest granita?

Granita jest jednym z rodzajów tradycyjnego włoskiego deseru. Może być on przygotowywany zarówno na bazie owoców, jak i kawy, a nawet alkoholu. Tradycyjna wersja tego deseru składa się z takich składników jak woda, cukier oraz sok z cytryny. Jednak w obecnych czasach granita najczęściej przygotowywana jest na bazie owocowych syropów, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Konsystencja granity najczęściej jest ziarnista i swoją strukturą przypomina kryształki lodu. Jednak możliwe jest również przygotowanie granity w bardziej płynnej wersji, która idealnie nada się do picia.

Granita a sorbet

Wiele osób zastanawia się, jaka jest różnica pomiędzy granitą a sorbetem. Skład i smak obu tych wyrobów są podobne, dlatego bardzo często są mylone. Jednak Granita, w porównaniu do sorbetu, ma dość ziarnistą konsystencję. Sorbet jest bardziej gładki. Dodatkowo oba desery przygotowywane są w odmienny sposób, ponieważ sorbet wystarczy włożyć do zamrażarki, a granita powinna być w regularny sposób mieszana, aby powstała odpowiednia konsystencja. Jest to bardzo istotna kwestia w całym procesie, dlatego warto na nią zwrócić uwagę.

Jak przygotować granitę?

Przygotowanie takiego deseru jak granita nie jest trudne, jednak do tego celu najlepiej wykorzystać specjalnie stworzone urządzenie. Jest to granitor, w którym bez większych problemów można przygotować przepyszny deser. Do przygotowania granity wykorzystuje się takie składniki jak woda, cukier oraz owoce lub sok owocowy. Dzięki temu na pewno deser będzie mieć wyjątkowy oraz niepowtarzalny smak i aromat. W celu przygotowania granity należy połączyć wodę z sokiem owocowym, a następnie całość włożyć do zmrożenia. Jednak warto pamiętać, że deser podczas tworzenia powinno się w regularny sposób mieszać.