Granita i sorbet – czym się różnią?

Przepisy

Chociaż większość z nas przyzwyczajona jest to rozkoszowania się orzeźwiającym smakiem mrożonych deserów w upalne letnie dni, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotować tego rodzaju desery w domowym zaciszu m.in. zimą lub wiosną.

Najpopularniejsze desery

Historia mrożonych deserów jest znacznie dłuższa, aniżeli może się większości osób wydawać. Pierwsze chłodzone desery z owocami lub sokami z owoców nie powstały wraz z pierwszymi zamrażarkami, ale w Azji na długo przed okiełznaniem elektryczności. Tego rodzaju przekąskami raczyli się zarówno chińscy, jak i rzymscy cesarze.

Współcześnie oprócz lodów do najpopularniejszych zmrożonych deserów można zaliczyć sycylijską granitę oraz perski sorbet. Zarówno granita, jak i sorbety do przygotowania wymagają wody i owoców. Niemniej jednak z pewnością nie są to takie same desery. Czym charakteryzuje się przepyszna granita oraz jak przygotowuje się wykwintne sorbety?

Granita – czym jest?

Mimo tego, że zarówno lody, granita, jak i sorbety charakteryzują się wspólnym pochodzeniem to aktualnie są to trzy różne rodzaje deserów odznaczające się swoją własną specyfiką. W przypadku granity podstawowym wymogiem jest zachowanie świeżości produktów. Do przygotowania użyć można:

– soku owocowego,
– owoców.

Pod warunkiem iż zarówno sok, jak i owoce są świeże. Reasumując nie ma możliwości zastosowania mrożonek przygotowując prawdziwe granity napoje w składzie zawierają głównie owoce charakteryzujące się dużą ilością pestek. Najczęściej wybierane są owoce cytrusowe jak cytryna lub inne rodzaje owoców. Między innymi opuncje lub granaty.

Następnie uzyskany świeży sok miesza się z wodą wraz z cukrem.

Co niezwykle ważne granita musi posiadać ziarnistą strukturę lodu. Ponadto składniki muszą być poddawane ciągłemu mieszaniu tak, aby nie powstały cząsteczki zamarzniętej wody niezawierające cukru. Dodatkowo deser powinno przełożyć się do szklanki i kosztować go z pomocą łyżki.

Sorbet

Sorbety charakteryzują się całkowicie inną strukturą. Nie są one ziarniste, a raczej kremowe. Sorbety wykonane są ze składników mrożonych tj. z zamrożonego soku lub owoców. Duży wpływ na ich inną strukturę ma proces napowietrzania. Deser wraz z cząsteczkami powietrza nabiera puszystości.

Innym czynnikiem wpływającym na kremową strukturę deseru jest dodatek białka. Ponadto ze względu na swoją odmienną (bardziej zwartą) konsystencję sorbety nie muszą być podawane w szklance. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uformować z nich kulki i położyć na talerzu.