Gruszki w occie – słodko – wytrawny przysmak

Przepisy

Moda na ekologiczny styl życia sprawiła, że coraz większa liczba ludzi zaczęła samodzielnie przygotowywać przetwory na zimę. To pozwala cieszyć się smakami lata przez cały rok. Zapraszamy do zapoznania się z naszym krótkim poradnikiem – jak przyrządzić gruszki w occie.

Przyrządzanie gruszek w occie krok po kroku

Pierwszym krokiem jest zdobycie odpowiednich owoców, które doskonale będą nadawały się do tego celu. Warto wybrać się po świeże gruszki do warzywniaka, na targ lub do zaprzyjaźnionego sadownika. Do zamarynowania w occie najlepsze są gruszki w niewielkim rozmiarze. To pozwoli je dobrze poukładać w słoikach. Jeśli chodzi o odmiany owoców, zdecydowanie najlepsze są te nieco twardsze, czyli bergamotki lub paryżanki. Jeśli nie udało się zakupić niewielkich gruszek, te większe też się będą nadawały, ale pod warunkiem, że zostaną pokrojone na ćwiartki lub nawet na 1/8, by łatwiej móc je ułożyć w słoikach.

Co będzie potrzebne do przygotowania gruszek w occie?

Aby zamarynować gruszki, należy przygotować: garnek, ocet jabłkowy, wodę, przyprawy (goździki i kardamon) oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Po obraniu gruszek należy wyciąć z nich gniazda z pestkami i zamoczyć w wodzie z sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Dzięki temu unikniemy powstania nieestetycznych, brązowych plam na owocach. Następnie należy przygotować marynatę. Na każdą część octu bierzemy od 2 do 4 części wody. Mieszamy wszystko ze sobą, dodajemy przyprawy i podgrzewamy aż do zagotowania. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, wkładamy gruszki i gotujemy tak przez 10, maksymalnie 15 minut. Nie warto przedłużać czasu gotowania gruszek w zalewie, ponieważ może to spowodować ich rozgotowanie.

Pakujemy gruszki do słoików

Następnym krokiem jest zawekowanie przetworów. Zanim gruszki w occie trafią do słoików, należy te słoiki odpowiednio przygotować. Pierwszym krokiem jest ich wyparzenie i dokładne umycie. Przed włożeniem gruszek warto je również nieco podgrzać, aby nie pękły w wyniku szoku termicznego. Po umieszczeniu gruszek słoiki należy pasteryzować przez 10 do 15 minut w garnku z wodą. Woda powinna zalewać słoiki do 3/4 ich wysokości.

Tak przyrządzone gruszki będą doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, smażonych oraz do potraw z grilla. Gruszki w occie doskonale smakują też jako wytrawny deser lub jako dodatek do ryb. Przetworzone w ten sposób gruszki można wykorzystać też do przyrządzania innych marynat. Miłośnicy odważnej kuchni będą mogli wykorzystać marynowane w occie gruszki na przykład do sałatek.