Rydze marynowane to wyjątkowe przekąski, które idealnie pasują jako dodatek do wódeczki, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. W restauracji za taki rarytas zapłacimy bagatelne kwoty (ok kilku do kilkunastu złotych). Charakterystycznym elementem rydza jest to, że posiada brązowy kolor i jedyną w swoim rodzaju dziurkę w nóżce. Niestety nie każdy lubi je zbierać. Za to większość kocha je jeść. I dla tych prawdziwych smakoszy mamy genialny przepis na rydze marynowane, które smakują jak u babci? Spróbuj sam, a nie pożałujesz.
Prosty przepis
Gdy mamy nawet niewielkie wiaderko, w którym znajdują się rydze – warto je szybko przetworzyć w dobrą przekąskę. Najlepsze będą rydze marynowane w pysznej, lekko kwaskowatej zalewie. Do tego potrzebne będzie zatem między innymi: woda (ok. 4 szklanki), ocet spirytusowy (ok. 1 szklanka), pół szklanki cukru, duża łyżka soli, kilka liści laurowych, pieprz, sól, majeranek oraz drobno pokrojona cebula.
Jak przygotować rydze?
By rydze marynowane
były smakowite, należy je dobrze przygotować. Po zbiorach obowiązkowo należy je umyć, oczyścić, przekroić na drobne części. Warto kilkakrotnie upewnić się, czy to rzeczywiście jest rydz, gdyż te grzybki bardzo łatwo pomylić z innymi grzybami trującymi. Następnie większość fachowców od grzybów poleca je podgotować – około 10 min. Następnie należy grzybki odcedzić i pozostawić na godzinkę do wyschnięcia. Z asortymentu wskazanego wyżej, dokładnie w takich proporcjach przygotowujemy teraz zalewę. Wszystkie składniki wkładamy bowiem do garnka i gotujemy około 10 minut. Następnie nasze wysuszone rydze przekładamy do słoiczków (najlepiej małych) i zalewamy przygotowaną w garnku zalewą. Następnie należy dokładnie zakręcić słoiki oraz pasteryzować je w garnku pod przykryciem przez około 15 minut. Tak przygotowane przetwory odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, by już po kilku dniach cieszyć się wyśmienitych i bardzo wysublimowanym smakiem niezwykle pysznych grzybków.
Do czego je podawać?
Tak przygotowane grzybki marynowane będą doskonałą przekąską, która idealnie sprawdzi się przy rodzinnym obiedzie, jak i przy wieczornych spotkaniach ze znajomymi przy czymś mocniejszym. Takie rydze smakować będą dobrze na kanapkach oraz przy grillowaniu. I co najważniejsze – te słoiczki mogą stać nawet kilka sezonów. Im starsze rydze tym smaczniejsze. Jednak niestety nie u każdego one wytrzymują tyle w piwnicy, gdyż ich pyszny smak sprawia, że bardzo szybko takie zapasy znikają z naszych półek. Zapraszamy do spróbowania tych rarytasów.