Sprawdzone przepisy na buraczki w occie

Przepisy

Buraki są jednymi z najbardziej popularnych warzyw, które są używane w kuchni polskiej oraz innych wschodnich krajów. Dlatego też przepisy na przetwory w tym buraczki w occie są tak liczne, praktycznie każda gospodyni domowa posiada swój sposób. Burak ćwikłowy ma szerokie zastosowanie w codziennej kuchni oraz do przygotowywania przetworów.

Do czego są używane buraczki ćwikłowe?

Te niezwykle w Polsce popularne warzywa mają tak szerokie zastosowanie, że można je używać do każdej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Najczęściej podlegają wstępnej obróbce termicznej, są gotowane lub pieczone, a następnie można przyrządzać z nich wiele znanych i lubianych potraw.

Z buraków ćwikłowych dobrego gatunku można sporządzać niezwykle cenny zdrowotnie sok, który jest nie tylko wartościowy, jeśli chodzi o skład, ale także bardzo smaczny. Posiada sprawdzone walory oczyszczające i odchudzające.

Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tych zdrowych i wartościowych warzyw są różnego rodzaju przetwory, w tym znane wszystkim buraczki w occie, które świetnie przechowują się w chłodniczych warunkach, a w każdej chwili mogą być spożywane jako przystawka do większości dań z kuchni polskiej.

Jak przygotować dobre buraczki w occie?

Praktycznie każda gospodyni domowa posiada swój sprawdzony przepis na tę bardzo smaczną i łatwą w przygotowaniu przystawkę. Cały sekret smaku tkwi przede wszystkim w wyrazistej zalewie octowej, która nadaje charakteru, ale sama zalewa to jednak nie wszystko.

Oprócz dobrze skomponowanej mieszanki octu, wody, soli, cukru oraz przypraw, o dobrym smaku decydują inne dodatki, które można do buraczków dodać. A mogą to być warzywa, czosnek, cebula, a także chrzan.

Przygotowane buraczki przekłada się do wyparzonych słoików, a następnie pasteryzuje, tak długo, aż słoik szczelnie się zamknie i nie będzie przeciekał.

Czy buraczki w occie warto przyrządzać?

Zdecydowanie przetwory z czerwonych warzyw korzeniowych, a szczególnie z buraków warto posiadać w swojej spiżarni, tym bardziej, że są one pod każdym względem dobrą alternatywą dla innych. Są one zdrowe, smaczne, a także bardzo proste w przygotowaniu, dlatego cieszą się niezmiennym powodzeniem.

Poza wszystkimi walorami smakowymi i zdrowotnymi są przede wszystkim bardzo tanie, a także pozwalają na rozwinięcie fantazji kulinarnej, pasuje do nich każdy dodatek i daje świetny efekt końcowy w postaci smacznej przystawki.