Grill kontaktowy – funkcjonalne wyposażenie każdej kuchni

Wyposażenie kuchni

Grillowanie na powietrzu to widok charakterystyczny dla ogródków i działek rekreacyjnych. Polacy lubią grillować i robią to z zapamiętaniem przez okres wiosny, lata i wczesnej jesieni. Sezon grillowy można jednak przedłużyć kupując grill kontaktowy, a następnie korzystać z niego we własnej kuchni przez okrągły rok.

Czym grill kontaktowy różni się od tradycyjnego?

Grille tradycyjne to urządzenia zbudowane z paleniska i rusztu. W wersjach bardziej rozbudowanych posiadają pokrywy. Grillowanie potraw odbywa się w otwartym ogniu, którego źródłem jest węgiel drzewny lub gaz.

Grille kontaktowe zasilane są energią elektryczną. Zbudowane są z jednej lub dwóch płyt grzewczych. Grillowane potrawy opiekane są na rozgrzanych płytach.

Jak działa grill kontaktowy?

Podczas grillowania na sprzęcie kontaktowym nie wydziela się dym – grille elektryczne używane w domu emitują podczas pracy przyjemny zapach opiekanych potraw.

Do rozpalania grilla tradycyjnego używa się podpałek, które nasączone są łatwopalnymi substancjami pochodzenia chemicznego. W czasie opiekania szkodliwe dla zdrowia produkty spalania podpałki osiadają na powierzchni grillowanego jedzenia, a następnie podczas konsumpcji dostają się do przewodu pokarmowego ludzi oraz zwierząt.Szkodliwe produkty spalania są także emitowane do atmosfery – osoby obsługujące grilla oraz uczestnicy imprezy są wprost narażeni na wdychanie toksyn.

Czy w każdej kuchni można używać grilla kontaktowego?

Grille kontaktowe to urządzenia funkcjonalne i bezpieczne dla użytkowników. Aby ich używać, wystarczy mieć źródło zasilania prądem elektrycznym.

Grille kontaktowe różnią się od siebie ilością płyt grzewczych: jednopłytowe mają tylko jedną powierzchnię do opiekania, co wymaga przewracania potraw, zaś dwupłytowe pracują w trybie grillowania góra-dół. Przed wyborem grilla musimy ustalić jaką ilość miejsca na blacie kuchennym przeznaczymy na nowe urządzenie oraz jaki design będzie najbardziej pasował do wystroju.

Warto także sprawdzić wyposażenie i opcje dodatkowe, np. możliwość mycia tacy ociekowej w zmywarce, nienagrzewanie się uchwytów płyty górnej, wskaźniki i regulatory temperatury, timer, płyta do przygotowywania gofrów.

Grille kontaktowe to urządzenia wykorzystywane w kuchniach domowych oraz w gastronomii. Profesjonalne grille gastronomiczne mają duże powierzchnie grzewcze umożliwiające przygotowywanie większej ilości potraw jednocześnie.

Kuchnie elektryczne z piekarnikiem dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.