Sklepowe makarony nie mogą się nawet równać ze smakiem tych domowych, przygotowywanych z naturalnych i wysokojakościowych składników. A przecież tak łatwo da się teraz zrobić wspaniałą pastę! Potrzebna jest do tego wyłącznie profesjonalna maszynka do makaronu o właściwych parametrach technicznych.
Parametr nr 1 – moc urządzenia
Każdy sprzęt kuchenny powinien mieć odpowiednią moc, jeżeli ma się dobrze sprawdzać w praktyce. Akurat na ten parametr warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, bo jest on jednak kluczowy.
Moce maszynek do makaronu na ogół oscylują gdzieś w okolicach 150 W – wynoszą od 100 W do maksymalnie 200 W. Niekoniecznie jednak ten parametr musi być najwyższy. Duża moc to w końcu duże zużycie prądu.
Parametr nr 2 – materiał wykonania
Sprzęt, który ma posłużyć człowiekowi przez przynajmniej kilka kolejnych lat, musi być wytrzymały i odporny na oddziałujący na niego nacisk w trakcie pracy. Za te cechy w dużej mierze odpowiada materiał wykonania. W tym przypadku istnieje kilka podstawowych opcji do wyboru.
Pomimo tego, że dawniej maszynki do makaronu wykonywano głównie ze stali, teraz większą popularnością cieszą się te plastikowe, a wynika to z ich lepszego wyglądu. Czy jednak prezencja jest ważniejsza od ogólnej jakości? Raczej nie. Z tego względu wciąż warto wybierać i kupować maszynki tworzone ze standardowej stali nierdzewnej, bo to one okazują się najlepsze w praktyce.
Parametr nr 3 – regulacja pracy
Najlepsze maszynki oferują swoim użytkownikom różne dodatkowe funkcje. Z ich pomocą można np. samodzielnie ustalać grubość ciasta, aby tworzyć różne odmiany makaronów. Jest to na pewno wartościowe udogodnienie. W kuchni warto przecież się bawić.
Bardzo nowoczesna maszynka do makaronu pozwoli na wybranie nawet do kilkunastu odmiennych grubości ciasta. Pozwoli więc przygotować zarówno klasyczne nitki, jak i np. makaron tagliatelle.
Parametr nr 4 – waga sprzętu
Ostatni aspekt tyczy się wagi produktu, którą też wypadałoby sprawdzić. Może nie jest ona tak ważna jak moc czy ogólna funkcjonalność urządzenia, jednakże każdy sprzęt kuchenny ma być wygodny w użyciu, a ten zbyt ciężki raczej się takie nie okaże.
Ogólnie rzecz biorąc przyjmuje się, że standardowa maszynka do makaronu powinna ważyć mniej więcej dwa kilogramy. Raczej nie więcej.
Maszynki do makaronu dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.