Jak zadbać o transport i przechowywanie mięsa – przegląd pojemników masarskich

Wyposażenie kuchni

Transport mięsa i drobiu nie należy do łatwych zadań. W czasie jego trwania należy liczyć się przecież nie tylko z ryzykiem zepsucia, ale i uszkodzenia. Delikatne produkty wymagają odpowiedniego przechowywania. Nic zatem dziwnego, że w sprzedaży coraz częściej obecne są specjalistyczne rozwiązania znane też jako pojemniki masarskie.

Mięso w transporcie – rodzaje zabezpieczenia

Przygotowując się do transportu warto zabezpieczyć się nie tylko w odpowiednie pojemniki na mięso. Konieczne jest przeanalizowanie także kilku innych zagadnień. Na pierwszy plan wysuwają się tu same środki transportu. Trudno przecież liczyć na to, że zakończy się on powodzeniem, jeśli pojemniki z mięsem nie trafią do chłodni. Niebezpieczna jest też sytuacja, w której nie dba się o jego właściwą temperaturę w momencie przewożenia. Przez wiele lat to stalowe pojemniki do przewożenia mięsa były uważane za najbardziej atrakcyjne. Nawet dziś zresztą mają one pewne grono zwolenników. Tendencja do odchodzenia od nich jest jednak wyraźna. Ich wady są znane od dawna – trudno jest utrzymać takie opakowania w czystości, a i ich ergonomia pozostawia wiele do życzenia. Dopiero od niedawna jednak istnieje dla nich alternatywa.

Pojemniki na mięso – jaką opcję wybrać?

Bez względu na to, czy jesteśmy zwolennikami klasycznych rozwiązań, czy zależy nam na tym, aby szukać nowych modeli, pamiętajmy o tym, że każdy typ pojemnika musi być dopuszczony do tego, aby mieć kontakt z mięsem i drobiem. Nie można pozwolić sobie na ryzyko przenikania groźnych substancji z pojemnika do znajdującej się w nim żywności. Takie zjawisko byłoby niebezpieczne dla konsumentów, z pewnością jedno stałoby się jednak ogromnym ciosem dla samej firmy. Obecnie to pojemniki plastikowe na mięso są tymi, które wybiera się najczęściej. Najwyższej jakości materiały nie wchodzą w interakcję z żywnością, są przy tym solidne. Także utrzymanie ich w czystości jest znacznie łatwiejsze niż miało to miejsce w przypadku pojemników stalowych. Można zatem wykorzystywać je w charakterze opakowań wielorazowych.