Profesjonalne noże elektryczne do kebaba jak powszechnie wiadomo są podstawowym wyposażeniem każdego punktu gastronomicznego w którym serwuje się kebaba. Oprócz noży elektrycznych warto wyposażyć się również w noże ręczne, dzięki którym będzie można pokroić bardzo cienkie plastry upieczonego mięsa.
Na co zwrócić uwagę?
Inwestując w nowe noże elektryczne do kebaba warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, która bardzo często idzie w parze z wysoką jakością. Noże elektryczne należy dopasować do wydajności i zapotrzebowania w danym lokalu. W zatłoczonych knajpach noże mogą pracować cały czas, dlatego też powinny być wykonane z najlepszej jakości materiału.
Noże elektryczne umożliwią nie tylko serwowanie kebaba, ale również takich potraw jak gyros albo doner kebab. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej noże z prostą rękojeścią, jak i również noże w kształcie pistoletu. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że w eksploatacji wygodniejsze są zwykłe noże z prostą rękojeścią.
Czym należy kierować się przy wyborze dobrych noży elektrycznych?
Zwykłe noże elektryczne do kebaba mogą pochwalić się wydajnością dobową na poziomie około 30 kg. Oryginalne noże od renomowanego producenta z tzw. wyższej półki, mogą ciąć nawet 200 kg mięsa w przeciągu doby. Wybierając noże w pierwszej kolejności należy skupić się właśnie na ich wydajności.
Noże elektryczne różnią się między sobą również mocą, średnicą ostrza tnącego oraz szybkością obrotową. Można znaleźć noże z ostrzami gładkimi albo ząbkowanymi, dlatego też warto zwrócić uwagę na ten parametr.
Prawidłowe użytkowanie
Zakupienie nowych noży do kebaba to dopiero połowa drogi do sukcesu. Aby służyły nam one przez wiele długich lat użytkowania należy pamiętać o systematycznej konserwacji. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim regularne uzupełniania smaru i wymienianie ostrzy tnących w razie potrzeb. Niestety jeżeli będziemy długo pracować na tępych nożach, to można bardzo szybko uszkodzić łożyska.
Osoby, które nie czują się na siłach, aby samodzielnie wybrać noże elektryczne, powinny skorzystać z fachowego doradztwa. Warto inwestować jedynie w akcesoria od renomowanych producentów, które posiadają stosowne atesty i na które udzielana jest gwarancja.
Noże elektryczne do kebaba dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl