Zainwestowałeś w specjalny nalewak do alkoholu, ale nie do końca wiesz, jak w pełni wykorzystać jego potencjał? Ten krótki poradnik odkryje przed tobą różne jego możliwości. Skorzystaj z poniższych wskazówek i zostań prawdziwym mistrzem płynnego i szybkiego rozlewania alkoholu, mogąc rywalizować w tej kategorii z profesjonalnymi barmanami.
Przejmij kontrolę nad butelką
To ty tu jesteś szefem i ty decydujesz o tym, w jaki sposób ją ustawisz. Zrób to zatem poprawnie. Jeżeli zamierzasz normalnie przelać alkohol do kieliszka lub szklanki, powinieneś przechylić butelkę pod kątem jakichś czterdziestu pięciu stopni (inny kąt zastosujesz w momencie, gdy butelka będzie już częściowo opróżniona).
Samą butelkę chwyć natomiast w taki sposób, by móc trzymać ją albo za jej podstawę. Rób tak, aby było ci po prostu wygodnie (to kwestia wyczucia i doświadczenia).
Praktyka czyni mistrza
Jeżeli w twoim nalewaku do alkoholu nie ma małego dozownika, który sam odmierzałby za ciebie odpowiednią ilość trunku, musisz poćwiczyć dozowanie takich standardowych porcji. Większość osób rozpoczynających swoją przygodę ze sztuką barmańską stosuje tutaj bardzo prosty trik, który polega na odliczaniu w myślach do trzech lub czterech.
Z czasem na pewno sam wyczujesz, jakie tempo nalewania poszczególnych alkoholi jest dla ciebie optymalne. Nie oczekuj od siebie perfekcji przy pierwszym podejściu do nalewaka do alkoholu. Przetestuj go sobie w komfortowych i spokojnych warunkach, gdy nikt nie będzie cię pospieszać i nikt nie będzie się na ciebie patrzeć. Umiejętność precyzyjnego odmierzania dawek alkoholu trzeba sobie po prostu wypracować.
Odkrywanie możliwości sprzętu
Prawdopodobnie już niedługo odkryjesz, że jeden Nalewak do alkoholu raczej ci nie wystarczy. Niektóre bardziej wymyślne butelki wymagają użycia na nich szerszych lub właśnie węższych dozowników. Z tego względu warto mieć cały komplet składający się z przynajmniej kilku różnych nalewaków do alkoholu, które można będzie stosować wymiennie.
Pamiętaj też, aby o swój sprzęt dbać, czyli przede wszystkim czyścić go i od czasu do czasu dezynfekować. Jest to szczególnie ważne w przypadku gdy nalewaki są używane bezpośrednio ze słodkimi likierami lub innymi dosładzanymi alkoholami o lepkiej konsystencji.