Jednorazowe naczynia gastronomiczne stosowane są powszechnie w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych. Z nich wszystkich kubki plastikowe mają najszersze zastosowanie, ponieważ wykraczają znacznie poza tą branżę.
Zastosowanie kubków plastikowych
Kubki plastikowe towarzyszą nam na każdym kroku. Możemy kupić w nim poranną kawę, napić się wody z dystrybutora. Możliwości jest jednak znacznie więcej.
Kubek plastikowy powszechnie stosowany jest tam, gdzie musi być zachowany reżim higieniczny, czyli przede wszystkim w gabinetach stomatologicznych. Jeden pacjent, jeden kubek plastikowy. Kiedyś stosowane były naczynia szklane, ale ze względu na szybką możliwość wyparzania zostały wycofane.
Drugim sektorem, gdzie plastikowe kubki są powszechnie stosowane jest gastronomia. W zależności od potrzeb można stosować kubki do napojów zimnych i gorących. Można także dostosować je pod względem wielkości. Najbardziej popularne kubki do napojów mają pojemność 200 ml. O połowę mniejsze bardzo dobrze sprawdzą się w przypadku różnego rodzaju degustacji. Te o dużej pojemności stosowane są przede wszystkim do promocji firmy lub nowego produktu. W takim przypadku kubki jednorazowe ozdabiane są logo firmy.
Plastikowe kubki znalazły również w zastosowaniach domowych. Organizowanie imprez dla dzieci to duże wyzwanie. Przede wszystkim trzeba zorganizować im różnego rodzaju zabawy, by czuły się szczęśliwe. Posiłki wystarczy podać im na plastikowych talerzykach, ale trzeba zapewnić dużą ilość kubków jednorazowych, bo dzieci nie pamiętają, gdzie je zostawiły. Na szczęście plastikowe kubki jednorazowe są tanie i podlegają recyklingowi.
Na wszystkich imprezach masowych muszą być stosowane naczynia jednorazowe. Wymagają tego przede wszystkim warunki sanitarne zapewniające bezpieczeństwo higieniczne.
Zalety kubków plastikowych
Plastikowe kubki na napoje są uniwersalne, mogą być stosowane do napojów zimnych i gorących. Ich różna pojemność umożliwia odpowiednie dostosowanie ich do potrzeb.
Najczęściej wykorzystywane są kubki o pojemności 200 ml. Można serwować w nich gorącą kawę, herbatę, ale także zimne soki i inne napoje.Kubki są tanie i zajmują mało miejsca, co czasami dla niektórych punktów gastronomicznych jest bardzo ważne.