Od czasu wynalezienia papierowych kubków, talerzy i jednorazowych zastaw stołowych wydarzyło się wiele. Pojawiły się kubki, talerze i sztućce wykonane z plastiku. W ostatnich dziesięcioleciach plastik zalał rynek. Jako odpady, produkty z plastiku nie zawsze trafiają do recyklingu, ale zdecydowanie zbyt często trafiają do mórz i oceanów. Od lipca 2021 r. we wszystkich państwach Unii Europejskiej obowiązuje zakaz używania jednorazowych naczyń z tworzyw sztucznych. Oznacza to, że plastikowe kubki i talerzyki przechodzą do historii.
Papier zamiast plastiku
Coraz więcej firm proponuje ich papierowe zamienniki – kubki papierowe, talerzyki i miseczki.Papierowy Kubek jednorazowy do kawy to dobra alternatywa kubka wykonanego z plastiku. Z ekologicznego punktu widzenia użytkowników zdecydowanie bardziej przekonuje naturalny materiał. Papier jest tani, łatwo poddawany recyklingowi i ma niewielki ślad ekologiczny. Pod względem ekologicznym spełnia też najnowocześniejsze standardy.
Czy kubki papierowe i talerze naprawdę są przyjazne dla środowiska?
Jeśli talerz lub kubek jednorazowy do kawy nie ma powłoki PE/PLA, po użyciu można go bezpiecznie wyrzucić do pojemnika na odpady organiczne. Od 3 lipca 2021 r. w UE zakazane są nie tylko plastikowe talerze, także styropianowe kubki i plastikowe słomki do picia. Nie można również sprzedawać naczyń z papieru powlekanego PE/PLA.
Wybór aluminium zamiast jednorazowych plastikowych talerzy, również nie jest zalecany. Do produkcji i recyklingu tacek aluminiowych i tym podobnych zużywa się ogromną ilość energii. Ponadto podatność aluminium na recycling jest raczej niska. Niepowlekane aluminium może częściowo migrować do żywności, dlatego tacka aluminiowa nie nadaje się jako podstawa do gorących potraw.
Jakie kubki jednorazowe do kawy i talerze papierowe wybierać?
Najlepszy wybór to kubki i talerze z papieru wolne od PE/PLA i całkowicie biodegradowalne. Wysokiej jakości produkty są zaprojektowane tak, aby były odporne na przecięcia, nieprzepuszczalne i stabilne.
Naczynia papierowe produkowane w zrównoważonym leśnictwie, wykonywane są ze świeżych włókien, dzięki czemu są bardzo stabilne i bezpieczne dla żywności. To sprawia, że są idealne do zimnych i ciepłych napojów i przysmaków z grilla lub baru sałatkowego.