Trudno jest wyobrazić sobie letnie wakacje bez zjedzenia porcji lodów. Jak się okazuje ten pyszny, śmietankowy deser ma sporą konkurencję. Jest nią granita. Granita to przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w ulubione owoce, wodę, cukier lub gotowy syrop.
Czym jest granita?
Granita to przysmak, który cieszy się ogromną popularnością we Włoszech, zwłaszcza na Sycylii. Granita często mylona jest z sorbetem. Warto jednak pamiętać, że sorbet to aksamitny deser na bazie owoców.
Oczywiście granita także występuje w wersji owocowej, ale jej struktura i konsystencja jest grudkowata i nieregularna. Na Sycylii w tracie wielkich upałów, granitę podaje się na śniadanie. Wówczas przyrządza się jej warzywną wersję, do której wykorzystuje się pomidory lub ogórki.
Tak naprawdę granita to przysmak, który może występować w wielu różnych odsłonach. Najczęściej jest ona traktowana jako owocowy rodzinny deser. Miłośnicy kawy mogą jednak przyrządzić granitę z użyciem ulubionego kawowego napoju, a osoby, które lubią kulinarne eksperymenty, mogą wypróbowywać wiele różnych, ciekawych kombinacji.
Syrop do granity
Jednym z głównych składników granity jest syrop bazowy. Tradycyjnie przygotowuje się go w domowych warunkach przy użyciu cukru i wody. Polega to na zagotowaniu wody z cukrem, w efekcie czego powstaje gęsty i słodki syrop.
Ten etap można jednak ominąć i użyć syropu ze sklepu. Syropy do granity często wykorzystywane są także do przyrządzania drinków. Producenci syropów oferują szeroki wybór smaków i aromatów.
Granita – niecodzienne połączenia
Granita to przysmak, który można przygotować na wiele różnych sposobów. Choć proces przygotowywania deseru jest zawsze taki sam, to produkty mogą znacząco się od siebie różnić.
Osoby dorosłe mogą pozwolić sobie na alkoholową wersję deseru. Najciekawszym połączeniem będzie wówczas szampan z truskawkami, wódka z arbuzem oraz ananas lub gruszka z rumem.
Miłośnicy kawy mogą przygotować własną wersję granity przy użyciu ulubionego kawowego napoju. Fenomen tego przysmaku polega na tym, że wymyka się on standardowym rozwiązaniom i jest ciekawym sposobem na połączenie rozmaitych doznań smakowych.