Moda na bycie eko oraz na dbanie o zdrowy styl życia, na dobre zadomowiła się w naszym społeczeństwie. To dobry trend, musimy jednak wiedzieć, w jaki sposób dobrze realizować jego założenia. Nie chodzi tylko i wyłącznie o to, aby dbać o to, aby zdrowo się odżywiać. Niebagatelną rolę odgrywa też tutaj to, co pijemy. Mowa przede wszystkim o kawie i herbacie. Które z nich są najzdrowsze? Na co musimy zwrócić uwagę, kiedy wybieramy kawę i herbatę? Sprawdźmy!
Bio herbaty – czym się charakteryzują?
Zacznijmy od bio herbaty. Co to właściwie jest? Określenie „bio” oznacza przede wszystkim rodzaj plantacji oraz sposób przygotowywania takiej herbaty. Jest ona pozbawiona wszelkich sztucznych ulepszaczy smaku, które mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Bio herbaty, powstają przede wszystkim z naturalnych składników. To pierwsza i najważniejsza ich cecha. W przypadku bio herbat, ważne jest także to, w jaki sposób są one produkowane. Tutaj także mamy do czynienia z tradycyjnym sposobem ich produkcji – takim, który w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Tak pozyskiwane herbaty, to przede wszystkim zdrowe herbaty – pijąc je, wzmacniamy nasz organizm.
Bio kawa, czyli…Jaka?
Jeśli chodzi o bio kawy, to sytuacja wygląda podobnie, jak w przypadku bio herbat. Czynnikiem kluczowym, który definiuje taką kawę, jest sposób jej pozyskiwania. Plantacja, na której zbierana jest kawa, musi być przede wszystkim ekologiczna. Nie powinno się na niej stosować sztucznych, szkodliwych dla zdrowia nawozów. Podobnie też nie powinno się dodawać do ziaren takiej kawy różnego rodzaju sztucznych barwników czy substancji, które poprawiają smak. Tylko wtedy możemy mówić, że mamy do czynienia z bio kawą.
Gdzie kupić bio kawy i bio herbaty?
W związku z tym, że moda na zdrowe herbaty i kawy, staje się coraz bardziej popularna, wzrasta także ich dostępność w sklepach. Coraz częściej możemy znaleźć je na półkach sklepowych. Co prawda, cena takich herbat i kaw jest nieco wyższa. Musimy jednak pamiętać, że zarówno bio kawy, jak i bio herbaty, posiadają naprawdę unikalne walory smakowe. Nie szkodzą naszemu zdrowiu, wspomagają procesy trawienne, jak również nie wywołują żadnych szkód, jeśli chodzi o sam proces ich produkcji. To czynniki, które dla wielu osób stają się coraz bardziej istotne. Warto mieć to także na względzie, kiedy zastanawiamy się nad ich zakupem.