Kiedy przychodzi sezon letni, klienci różnych lokali gastronomicznych zamiast ciepłej kawy woleliby zamówić coś chłodnego i orzeźwiającego. Przykładem może być pyszny, odżywczy sorbet do picia. Przyrządza się go w kilka chwil, jednak by cieszył się powodzeniem, napój ten powinien być cały czas dość zimny. Może w tym pomóc urządzenie, które pozwala przygotować granity napoje, czyli granitor. Czym są granity i jak je przygotować – tej tematyce jest poświęcony ten artykuł.
Granita maszyna – co można w niej przygotować?
Granity napoje to zarówno sorbety, jak i różne inne schładzające rodzaje owocowych drinków. Przygotowuje się je przeważnie z wykorzystaniem syropu owocowego, a także wody. Można także przyrządzić taki napój, stosując już gotowe, przygotowane mieszanki. Takie rozwiązanie szczególnie dobrze sprawdza się w lokalach gastronomicznych, w których klienci mają określone preferencje i gdzie jest dość duże natężenie ruchu.
Granity przygotowuje się w specjalnym urządzeniu. Jest nim granita maszyna. W zależności od rodzaju takiego sprzętu, czyli od jego funkcji i pojemności, można w nim sporządzić także wiele innych napojów, które będą cieszyć się popularnością w bardziej wykwintnych lokalach. Do takich drinków można zaliczyć chociażby napoje alkoholowe. Najpopularniejsze to: Pina Colada, Margarita, a także Daiquiri.
Dużym powodzeniem cieszą się także koktajle, które także uda się szybko przygotować, jeśli ma się pod ręką granitę maszynę. Te napoje serwuje się albo ze słomką, albo z łyżeczką, co zależy od tego, czy klient zamawia wersję lżejszą, czy może bardziej gęstą.
Najlepszy sorbet do picia latem
Latem sorbet do picia jest jednym z najlepszych napojów. Sięgają po nie nie tylko miejscowi i stali klienci restauracji, czy barów, ale również spragnieni turyści. Napój ten powinien być najlepszej jakości, dlatego też warto przygotowywać go w sprawdzonym i niezawodnym urządzeniu. Do wyboru są przeważnie granitory wyposażone w dwie lub w trzy komory.
W zależności od tego, jak dużo dziennie spływa zamówień, można wybrać najbardziej właściwe urządzenie, które pozwoli jednocześnie przygotować kilka różnych smaków. W sprzedaży nie brakuje tego typu sprzętów, dlatego też bez większego problemu uda się go dobrać do wielkości lokalu i liczby klientów. Ze względu na to, że chłodzone napoje są niezwykle pożądane w okresie wiosenno-letnim, można liczyć na to, że wydatek na takie urządzenie bardzo szybko się zwróci.