Warzywa są prawdziwym bogactwem nie tylko i wyłącznie witamin, ale również innych bardzo istotnych składników. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że dietetycy zachęcają do spożywania suszonych warzyw. Stanowią one przede wszystkim źródło błonnika. Jakie zalety mają wspomniane suszone warzywa?
Suszona marchew
Zawiera bardzo duże ilości beta-karoten, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Osoby, które są zainteresowane posiadaniem pięknej cery i paznokci, powinny regularnie spożywać suszoną marchew.
Omawiany produkt nie tylko będzie strzegł przed niebezpiecznym działaniem wolnych rodników, ale również wzmacniał odporność. Ponadto marchew jest bardzo bogata w potas, wapń, magnez, kwas foliowy, miedź, cynk, jod, a także witaminy B1, B2, C, D i E. Wspomniane warzywo jest niskokaloryczne. Godny uwagi jest fakt, że w 100 gramów produktu zawiera tylko 40 kcal.
Suszone buraki
Należy mieć świadomość, że produkt jest niezwykle bogaty w witaminę C, kwas foliowy i wspomniany wcześniej karoten. W suszonych burakach znajdują się także bardzo cenne składniki mineralne, do których należy zaliczyć sód, magnez, potas i wapń.
Osoby, które są zainteresowane wiosennym detoksem powinny postawić na ten produkt. Warzywo przyczynia się bowiem do przyspieszenia przemiany materii, a także zmniejszenia apetytu. Ponadto pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu. Wspiera także procesy antynowotworowe oraz zapobiega anemii.
Jakie suszone warzywa warto jeszcze spożywać?
Pomidory swój czerwony kolor zawdzięczają likopenowi. Jest to w najprostszym możliwym ujęciu bardzo silny przeciwutleniacz pomagający w pozbyciu się wolnych rodników z organizmu. Nie można oczywiście zapomnieć, że likopen będzie wpływał na zdrowe kości czy strzegł przed ewentualnym rozwojem chorób metabolicznych, nowotworowych czy układu nerwowego.
Warto również zaznaczyć, że regularne spożywanie produktów, które są bardzo bogate w likopen będzie chronić przed rozwojem chorób układu krążenia. Należy mieć świadomość, że znajdująca się w suszonych pomidorach witamina A bardzo korzystnie oddziałuje na skórę. Zdecydowanie zwiększa bowiem jej stopień dotlenienia. Wzmacnia również drobne naczynia krwionośne. Warzywo powinny polubić panie zmagające się z łamliwością włosów.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..