Ciepłe miesiące są czasem, kiedy człowiek może do woli cieszyć się smakiem i aromatem przepysznych, świeżych warzyw i owoców. To doskonały moment na to, by przygotować zdrowe suszonki, które na pewno przydadzą się w zimowych miesiącach.
Dlaczego warto suszyć warzywa i owoce?
Wystarczy odwiedzić miejsce takie jak suszarnia warzyw, by na własne oczy przekonać się, że wybór owoców i warzyw doskonałych do suszenia jest naprawdę szeroki. Każdy człowiek powinien zdawać sobie sprawę z tego, że owoce i warzywa są dla jego organizmu bardzo bogatym i cennym źródłem witamin, związków mineralnych oraz błonnika. Suszenie pozwala na pozbycie się z nich wody, co sprzyja przedłużeniu ich trwałości i pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych.
Ogromną zaletą suszenia jest to, że nie wymaga ono specjalnych umiejętności i zajmuje zaledwie kilka godzin. Z racji tego, że suszarnia warzyw jest miejscem niedostępnym dla przeciętnego człowieka, w sklepach kupić można specjalnie suszarki spożywcze, które sprawdzą się w przypadku niewielkich ilości produktów do wysuszenia. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że świetnie poradzą sobie one z suszeniem nie tylko owoców i warzyw, ale także ziół i grzybów.
Co można suszyć?
Suszarnia warzyw i owoców jest miejscem, gdzie suszyć można tak naprawdę praktycznie wszystkie produkty. Jeśli chodzi o owoce, które najbardziej nadają się do suszenia, to z pewnością warto wspomnieć jabłka, gruszki, śliwki, morele, winogrona czy też banany. Owoce w wysuszonej formie doskonale będą pasować do kompotu, musli i ciast. Z racji tego, że zawierają wyjątkowo dużo cukru, mogą stanowić pożywną i odżywczą przekąskę dla osób ciężko pracujących fizycznie bądź też wybierających się na długie wycieczki.
Suszenie warzyw wciąż jest nieco mniej popularne niż suszenie owoców. Niemniej jednak do suszenia doskonale nadają się buraki, pomidory, cebula, por i seler.
Suszone warzywa świetnie będą komponować się z różnego rodzaju zupami i daniami- z powodzeniem mogą zastąpić gotowe mieszanki przypraw dostępne w sklepach i z pewnością będą od nich o wiele zdrowsze, bo pozbawione konserwantów.
Na koniec warto podkreślić, że suszone warzywa i owoce zachowują przydatność do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy.