Upalne lato i kolorowe zmrożone napoje, które przyciągają wzrok chodzących po nadmorskim deptaku turystów. Szczególnie dzieci tęsknie sięgają wzrokiem w tym kierunki i marzą o cudownym ochłodzeniu z pomocą granity. Któż nie zna tego widoku?
Ziarenka lodu z bułeczką brosi
Granita to nic innego jak rodzaj deseru, który swoją strukturą przypomina ziarenka lodu. Jej ojczyzną jest Sycylia, gdzie przygotowywanie granity to już wielowiekowa tradycja i dostanie się ją na każdym kroku głównie ze specjalną bułeczką o nazwie brosi. Ta tradycyjna sporządzana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru. Z czasem zaczęto również dodawać świeżo wyciśnięty sok z innych owoców, szczególnie tych ziarnistych jak granaty, ale także kakao, pistacje czy migdały. Granity napoje dostępne na deptakach są niezwykle kolorowe i rzeczywiście przynoszą wyjątkowe orzeźwienie. Ich kolor oraz smak wzmacniają syropy do granity. To głównie kolory wzbudzają największy entuzjazm wśród dzieci, a także przyjemna konsystencja i chłód – bo które z nich nie lubią lodów? Jednak tak naprawdę granita to rodzaj zmrożonego przysmaku, na który może pozwolić sobie każdy.
Kolorowe ziarenka lodu
Syropy do granity podkreślają smak i przede wszystkim kolor. W tym przypadku zdecydowanie można pozwolić sobie na małe szaleństwo i wybrać kolory jak z tęczy. Niebieskie, zielone, pomarańczowe, czerwone, żółte, różowe czy brązowe – zazwyczaj można je także mieszać, a szczególnie jest to widoczne w podłużnych i często ozdobnych kubeczkach, które również wzbudzają zachwyt. Barwom odpowiadają także określone smaki: pomarańcza, mango, cytryna, gruszka, guma do żucia, wata cukrowa, orzeźwiająca landrynka, owoce leśne, malina, zielone jabłuszko czy owoce egzotyczne. Ma to znaczący wpływ na smak oraz kolor tego niezwykłego deseru.
Lód ze zboczy wulkanu Etna
Tradycyjną granitę rzeczywiście sporządzano z lodu pozyskiwanego
ze zboczy tego wulkanu. Obecnie granity napoje przyrządza się w specjalnych urządzeniach, które noszą nazwę granitorów. Nie da się ukryć, że to obecnie bardzo popularne desery, które są znacznie lżejsze i mniej słodkie od tradycyjnych lodów, a zdecydowanie dobrze chłodzą. To zdecydowanie dobra alternatywa na gorące i upalne lato.