Grzyby – dobry sposób na właściwe odżywianie

Zdrowa żywność

Grzyby nie zawsze miały dobrą renomę. Przez wiele lat uważane były za żywność biedoty oraz jako dodatek, który nie przynosi żadnych wartości odżywczych dla organizmu człowieka. Ostatnie badania naukowe przeczą tym faktom i okazuje się, że grzyby zawierają potrzebne dla człowieka mikroelementy.

Popularność grzybów – fakt czy mit?

Grzyby od tysięcy lat stanowiły często jeden z głównych składników odżywczych ludności, najczęściej tej biedniejszej. Grzyby pomagały złagodzić negatywne skutki niedożywienia, a często ratowały całe rodziny przed śmiercią głodową o czym się dzisiaj nie pisze, ani nie mówi. W czasach zawieruch wojennych ukrywająca się ludność mogła korzystać tylko z darów natury, a grzyby stały się jednym ze składników dań. Aby przetrwać zbierano grzyby, suszono czy marynowano, by wykorzystać je w okresie jesienno-zimowym. Dziś grzyby stanowią doskonały dodatek do każdej kuchni, skąd do łask wracają dania oparte na grzybach w postaci suszonej czy marynowanej jak podgrzybki marynowane.

Dlaczego grzyby zdobywają szturmem kuchnie na całym świecie?

Nie tylko kuchnia azjatycka, włoska czy polska słynie z dań opartych na grzybach. Potrawy gdzie wykorzystuje się np. podgrzybki marynowane szturmem zdobywają światowe rynki. Podgrzybek marynowany serwowany jest jako przystawka, a najczęściej jako element dekoracyjny i wypełniający konkretne danie w renomowanych restauracjach na całym świecie. Dzieje się tak, iż podgrzybki marynowane doskonale komponują się z wszelkimi daniami opartymi na kuchni tradycyjnej, ale też tej nowoczesnej, gdzie wykorzystuje się molekularne możliwości komponowania dań i deserów.

Korzyści z jedzenia grzybów?

Obiegowa opinia mówi, że grzyby są ciężko strawne i powinny je unikać osoby mające zaburzenia trawienne. Tak, ale taka opinia wynika także z jednego faktu o którym często zapominano. Delektując się daniami opartymi na grzybach, należy unikać picia alkoholu. Łączenie obu tych składników nie jest dobrym rozwiązaniem. Dziś badania naukowe pokazują, iż grzyby w każdej postaci m. in. jako podgrzybek marynowany wpływa na odchudzanie i utrzymania właściwej masy ciała. Podgrzybki marynowane i inne grzyby zawierają dużo błonnika, a ich gęstość odżywcza sprawia, że są uważane jako naturalne i ekologiczne „mięso lasu”. Ponadto grzyby wspierają doskonale pracę systemu odpornościowego, gdyż zawierają dużą ilość antyutleniaczy. Więc wspomagają skutecznie organizm z infekcjach czy chorobach pomagając wrócić szybciej do znakomitej kondycji psychofizycznej..