Suszenie żywności, to sposób na utrwalenie jej wartości znany od tysiącleci. Obecnie rzadko suszymy mięso i inne produkty, jednak suszenie warzyw, owoców i ziół wciąż jest popularne. Gdzie znajdują zastosowanie spreparowane w ten sposób owoce i warzywa?
Suszone warzywa i owoce – wady i zalety
Oczywiście nic nie zastąpi świeżych, sezonowych produktów. W procesie suszenia warzywa i owoce zmieniają kolor, zapach, najczęściej również też smak. Metody zastosowane w czasie suszenia, najczęściej gorące powietrze, mają wpływ na obniżenie witaminowej wartości suszu. Ma on też często więcej kalorii, niż świeże odpowiedniki. Jest to oczywistą wadą dla osób dbających o dietę.Niewątpliwą zaletą, za jaką cenimy suszone warzywa i owoce jest łatwość ich stosowania. Suszeniu poddawane są zdrowe, dojrzałe, umyte i pokrojone owoce i warzywa. Nie musimy się więc martwić ich selekcją i oczyszczaniem. Susz warzywny zawsze mamy pod ręką. Sproszkowane warzywa i owoce suszone, są cennym składnikiem mieszanek przyprawowych, w przypadku owoców – herbatek owocowych.
Dlaczego warto stosować warzywa i owoce w formie suszu?
Pomimo dostępności w sezonie świeżych warzyw, nie zawsze mamy czas na zakupy, a następnie oczyszczanie i przygotowywanie warzyw. Po susz natomiast wystarczy sięgnąć. Dzięki niemu możemy przygotowywać zdrowe i smaczne potrawy bez zastosowania sztucznych polepszaczy smaku i zapachu. Suszone warzywa w trakcie gotowania nadają piękny aromat i smak wielu tradycyjnym potrawom w kuchni polskiej i nie tylko w niej.
Jak suszyć warzywa?
Aktualnie na rynku dostępnych jest wiele modeli specjalnych suszarek przeznaczonych do suszenia warzyw owoców i ziół. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, proces suszenia przebiega szybko, a straty w kolorze i zapachu suszonych warzyw są minimalne. Nie jest to jednak jedyny sposób. Nasze mamy i babcie miały do dyspozycji piece i piekarniki, metoda ta w wielu przypadkach jest dostępna i dzisiaj. Można oczywiście pokusić się osuszenie warzyw i owoców jeszcze starszą metodą – przez rozłożenie na słońcu, bądź na przewiewnym strychu.Bez względu na wybraną metodę suszenia, warto pamiętać o tym, że warzywa i owoce w formie suszu to wciąż cenny dodatek do naszych potraw.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..