Suszone warzywa, z ich konsystencją i formą, mogą nie być Twoim pierwszym wyborem, ale suszenie warzyw jest bezpieczną i długotrwałą metodą ich konserwowania. Jedną z największych korzyści jest to, że zawartość składników odżywczych w suszonych warzywach pozostaje stosunkowo niezmieniona, więc możesz ich użyć, aby zaspokoić zalecane dzienne spożycie warzyw.
Zawartość kalorii
Suszone warzywa zachowują 100% kalorii znajdujących się w świeżych warzywach, zajmując tylko połowę miejsca. Obecna technologia suszenia może usunąć prawie całą wilgoć zawartą w warzywach, pozostawiając zaledwie 2–3% wody w gotowym produkcie. Usunięcie wilgoci zwiększa również trwałość warzyw.
Temperatura a składniki odżywcze
Proces suszenia naraża warzywa na działanie ciepła. Chociaż temperatury są dość niskie, niektóre witaminy wrażliwe na ciepło, głównie witamina C, są tracone. Jeśli temperatura jest odpowiednio kontrolowana, witamina A może zostać zachowana, pomimo wystawienia na ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że konwencjonalne procesy gotowania również powodują utratę lub niszczenie tych dwóch witamin. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witaminy z grupy B, także mogą zostać utracone podczas procesu ponownego nawadniania suszonych warzyw.
Zawartość błonnika pokarmowego
Suszenie pozwala zachować pełną zawartość błonnika w warzywach, zapewniając, że pozostają one bogatym w błonnik pokarmem. Błonnik pokarmowy stanowi podstawę diety i może pomóc zmniejszyć skutki zaparć. Warzywa są naturalnie bogate w błonnik, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pomaga w tworzeniu miękkiej masy, a drugi pomaga przyspieszyć przechodzenie odpadów przez jelita.
Używanie suszonych warzyw
Aby użyć suszonych warzyw, należy je ponownie nawodnić, co zazwyczaj wymaga namoczenia w wodzie. Można jednak dodawać suszone warzywa bezpośrednio do płynnych potraw, takich jak zupy, gulasze i sosy. Warzywa ponownie namoczone często mają bardziej miękką konsystencję niż świeże warzywa, dlatego częściej są spożywane jako część gotowego dania, a nie samodzielnie. Jednak niektóre dania azjatyckie wykorzystują niezwykłą konsystencję suszonych warzyw, aby zapewnić potrawom zróżnicowaną teksturę.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..