Każdy miłośnik grzybów z pewnością docenia intensywny i charakterystyczny smak rydzów, które są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Marynowane rydze zaspokoją gusta smakowe także tych osób, które na co dzień nie przepadają za grzybami. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że nie ma jednego, utartego przepisu na rydze marynowane.
Dlaczego warto przyrządzić marynowane rydze?
Warto wiedzieć o tym, że rydze marynowane stanowią nie tylko fantastyczną przekąskę same w sobie, ale również mogą być doskonałym uzupełnieniem jesiennych i zimowych obiadów. Doskonale bowiem komponują się nie tylko z wędlinami i mięsami, ale także sałatkami warzywnymi. Z racji tego, że rydze marynowane podkreślają smak innych składników dania, warto dodawać je do kanapek, także tych wegetariańskich i wegańskich.
Rydze same w sobie są bardzo niskokaloryczne, dlatego z powodzeniem mogą je do swojej diety włączyć osoby, które są aktualnie na diecie.
Klasyczny przepis na rydze marynowane
Sprawdzony, klasyczny przepis na rydze marynowane w kuchni polskiej obecny jest od pokoleń. Tradycyjna zalewa do rydzów składa się z czterech szklanek wody, 1 szklanki octu, pół szklanki cukru, a także czubatej łyżki soli. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej liście laurowe, pieprz w ziarnach, gorczycę oraz cebulę.
Osoby, które lubią kulinarne szaleństwa, marynatę do rydzów marynowanych mogą wzbogacić na wiele sposobów. Bardzo interesującą propozycją jest marynata miodowa z dodatkiem goździków i ziela angielskiego. Lekko słodki jej smak doskonale komponuje się z ostrym aromatem grzybów.
O czym pamiętać przy przyrządzaniu rydzów marynowanych?
Warto pamiętać o tym, by przed umieszczeniem w słoikach i zalaniu marynatą, rydze koniecznie obgotować w osolonej wodzie przez co najmniej 10 minut. Powinny być ułożone w słoikach dość ściśle, jednak wskazane jest pozostawienie odrobiny luzu. Rydze marynowane należy gotować już w słoikach przez maksymalnie 7 minut, bowiem dłuższy czas może spowodować ich rozpadanie.