Warzywa i owoce to produkty, których nie może zabraknąć w jadłospisie żadnego człowieka. Są zdrowe i mają wiele witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suszone owoce znają wszyscy, ale warzywa suszone nie są już tak popularne. Dlaczego tak się dzieje i czy są one zdrowe?
Suszone warzywa – czy są zdrowe?
Są to produkty, które można kupić przez cały rok, tak więc nie jest to produkt sezonowy. Oczywiście w czasie, gdy jest dostęp do świeżych warzyw, to lepiej je wybierać. Jednak jesienią, zimą i wczesną wiosną trudno o świeże warzywa. Dlatego warto wprowadzić do diety Suszone warzywa.
Zawierają one mnóstwo witamin i mikroelementów, które zwiększają odporność i pomagają przetrwać w dobrej kondycji zdrowotnej nawet okres sezonowej grypy. Suszone są w niskich temperaturach, dzięki czemu nie tracą cennych minerałów.
Czy warzywa suszone są lepsze od mrożonek?
Przez wiele lat w sezonie zimowym warzywa świeże zastępowane były mrożonkami. Jednak mrożone warzywa mają znacznie mniej wartości odżywczych niż warzywa świeże lub suszone. Jedną z kwestii mrożenia jest to, że bardzo często mrożonki są wielokrotnie odmrażane i zamrażane w czasie transportu.
Mrożonki niestety często przygotowywane są nieprawidłowo. Aby warzywa zachowały jak najwięcej witamin i minerałów, powinny być mrożone bezpośrednio po zbiorach. Jednak bardzo rzadko tak się dzieje – niestety, gdyż nie jest to logistycznie do ogarnięcia.
Suszone warzywa – zdrowie i uroda w zasięgu ręki
Jednym z cenniejszych suszonych warzyw jest cebula i marchewka. Pierwsza z nich zawiera mnóstwo błonnika oraz witaminy A, C, PP oraz witaminy z grupy B, dodatkowo to świetne źródło wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Marchewka suszona obniża poziom złego cholesterolu i reguluje procesy trawienne. Suszony seler wzmacnia włosy, oczyszcza organizm z toksyn, a także usprawnia działanie układu nerwowego. Suszony por pomaga w walce z zatruciem pokarmowym i wzmacnia odporność organizmu.
O wartościach odżywczych suszonych warzyw można byłoby pisać bez końca. Każde prawidłowo wysuszone warzywo zawiera cenne składniki, które powinny gościć w diecie każdego człowieka, który chce być zdrowy i w pełni sił. Używając regularnie suszonych warzyw znacznie można wzmocnić odporność organizmu.