Warzywa to bogactwo witamin, minerałów i naturalnego błonnika. Zajmują bardzo ważne miejsce w piramidzie żywienia. Aby być zdrowym i nie mieć problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, powinniśmy jeść je najlepiej do każdego posiłku. Najzdrowsze oczywiście są świeże, ale do wyboru mamy również przetwory, kiszonki oraz warzywa suszone.
Gdy świeżych brak
Świeże warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin. Gdy poddajemy je obróbce termicznej, tracą niektóre ze swoich właściwości, w tym między innymi tak ważną witaminę C. Nie wszyscy jednak lubią je w stanie surowym i nie zawsze są takie dostępne. Zima jest okresem, gdy świeże warzywa nie zachwycają smakiem, a i to, czy są na pewno zdrowe, budzi pewne kontrowersje, szczególnie gdy chodzi o popularne pomidory, ogórki, paprykę czy cukinię. Lepiej wtedy wybrać kiszonki, mrożonki lub suszone warzywa. Mamy wtedy gwarancję, że przetworzone w ten sposób jarzyny pochodzą z letnich zbiorów i najczęściej od naszych lokalnych dostawców.
Mrozimy czy suszymy?
Mrożenie i suszenie pozwala na zachowanie większości witamin oraz minerałów. Aby jednak mrozić warzywa zebrane z naszego letniego ogródka, musimy dysponować odpowiednio wielką zamrażarką. Nie każdy ma taką możliwość. Suszone warzywa zajmują zdecydowanie mniej miejsca i dużo łatwiej je przechowywać. Jeśli nie mamy czasu i ochoty na suszenie, z powodzeniem możemy kupić gotowe suszonki, które są niezwykłą przyprawą do naszych codziennych dań. Jeśli chcemy pochrupać, dostępne są również chipsy z buraka czy marchewki – to zdrowa i smaczna przekąska.
Nie tylko do chrupania
Suszone warzywa dostępne są w formie miksu warzywnego, w którym znajdziemy marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pasternak, buraki, paprykę, pomidory, a nawet kapustę włoską. Mieszanka jarzyn jest również wzbogacona naturalnymi ziołami jak lubczyk, koperek, szczypiorek czy rozmaryn. Jest to niezwykły dodatek do zup, sosów i innych dań. Do rosołu, oprócz świeżych warzyw, warto zawsze dodać łyżkę tak skomponowanej mieszanki, która wzbogaci jego smak oraz nada mu zdecydowanie ładniejszy kolor. Ususzone jarzyny mają dużo bardziej intensywny aromat i powinny zastąpić gotowe jarzynki z dodatkiem sztucznych aromatów, glutaminianu sodu oraz innych polepszaczy.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Suszarnicza Spółka OGRODNIK S.A..